Friday, February 25, 2011

Senarai Nama-nama Syaitan

Oleh: FarhanaOh Farhana Pukul 6:58 PM 10 orang kata Popolita budak pandai


Kat bawah ni ade senarai nama2 syaitan serta peranan2 diorang. Popolita terbace info ni kat blog jejakaterjambu. Korang boleh la klik untuk bace lagi detail ye.

1. Zalitun, tugasnya menyuruh manusia gemar boros berbelanja,tanpa had dan fikiran hanya ingat pada makan dan makanan.

2. Watin, tugasnya mendekati orang yang sedang ditimpa musibah agar bersangka buruk kepada ALLAH Taala.

3. A’awar, tugasnya menggoda raja dan orang besar agar zalim, rasa takbur dengan jawatan, membiarkan rakyat tanpa dibela dan tidak suka mendengar nasihat ulama. Menghias perempuan agar lelaki segera tergoda dan menggoda wanita agar mendekati lelaki yang dilihat menarik.

4. Haffaf, tugasnya mengajak manusia berbuat maksiat, suka minum khamar dan berfoya-foya.

5. Murrah, tugasnya mendekati ahli muzik agar selalu lalai dan leka, dan melekakan pula para pengikut mereka. Juga mengganggu ahli-ahli ibadat semasa sedang berwuduk agar membazir, yakni menggunakan banyak air untuk berwuduk.

6. Masud, tugasnya menyuruh manusia selalu mengumpat, fitnah dan adu domba, suka berdendam sesama manusia.

7. Dasim, tugasnya memecahkan suami isteri agar suka bergaduh dan bercerai. Menyuruh manusia marah bukan pada tempatnya dan kepada marah yang membawa dosa. Juga menampakkan cela adik-beradik sehingga mudah bertengkar dan bermasam muka.

8. Walahan, tugasnya menimbulkan rasa waswas dalam beribadat, khasnya ketika orang itu sedang mengambil wuduk.

9. Lakhus, tugasnya mengajak manusia agar menyembah selain daripada ALLAH SWT.

10. Sabrum, tugasnya mengajak manusia ke jalan yang jahat dan tidak sabar dengan ujian yang diterima, umpamanya mengoyak-ngoyak baju pada saat kematian ahli keluarga dan sebagainya.

11. Miswat / Maswat, tugasnya mempercepatkan manusia untuk berbuat maksiat dan suka kepada setiap perkara maksiat, di samping melengah-lengahkan berbuat taat dan amal soleh. Ia gemar membawa berita dusta dan gosip liar.

12. Zaktabur / Zaknabur / Zalanbur, tugasnya ialah menimbulkan raja ujub dan takbur dengan segala kelebihan yang ada pada dirinya.

13. Khinzab, tugasnya mengganggu orang yang beribadat, khasnya yang bersembahyang, dengan membuatkan manusia berasa waswas dengan amalan baik yang dilakukannya dan sentiasa cuba meruntuhkan keyakinan terhadap agama Islam yang dianutinya.

14. Laqnis, tugasnya mengganggu orang yang bersuci dan berwuduk sehingga jadi ragu dan tidak sempurna.

15. Abyadh, inilah jenis syaitan yang paling berat godaannya, paling buruk sikapnya, kerana tugasnya ialah menggoda para nabi dan rasul yang diutuskan kepada manusia.

16. Khannas, inilah syaitan yang menimbulkan waswas hati terhadap adanya ALLAH Taala, adanya perkara-perkara sam’iyat dan melalaikan hati manusia daripada mengingat Tuhannya sepanjang masa.

p/s: So, beware!!

Tuesday, February 22, 2011

Lelaki Kisah Tak Kalau Isteri @ GFnye Seorang Smoker?

Oleh: FarhanaOh Farhana Pukul 3:13 PM 28 orang kata Popolita budak pandai
.credit to: Pakcik Google.

Tetibe persoalan ni bemain2 plak kat kpale. dan lagi satu, macam mane ek kalau dua2 smoker? Kira macam smoker couple la. Dasyat tuuuhhh.. Huhu~

Ade la satu hari tu kan, da lame da sebenanye, time tu aku nak pergi Giant, tetibe, aku nampak la ade kapel duk semeja kat kedai makan ni. Dua2 smoker. Share2 rokok. Kira macam *You hisap dulu, pastu I hisap* la kan.. Ha! Jangan nak otak blue kat sini eh!

Hurm.. sambung cite. Diorang sangat selambe smoking berdua sambil begelak ketawa tanpa memikirkan persepsi orang lain. Lagi2 orang2 tua yang melihat. Maluuu... Tapi, mungkin mereka mengamalkan cara *Ko pikir ape, ade aku kesah?* kot.. Entah lah..

Pengalaman kedua pulak, aku penah kenal la kan sorang lelaki ni. Borak punye borak, sampai la ke topik smoke2 ni. Aku tanye dia, dia kesah tak kalau dapat wife yg sememangnye seorang smoker.. Pastu tau tak dia jawab pe? Dia kata, dia tak kisah dapat wife smoker, yang penting tak curang dan cukup setia. ADOIYAI!! Ade eh macam tu?

Hm macam2 ragam la orang2 kat planet bumi ni kan. Bagi aku pulak, kalau boleh aku nak pasangan aku tu bukan smoker. And if dia smoker pun, WAJIB ade niat nak stop. Sebab merokok membahayakan kesihatan. Imagine la kan, kalau aku kawin ngan dia nanti, kalau dia sakit macam kat gambar kotak rokok tu, sape nak jage aku? Haa.. kesian aku. Sob sob..

p/s: Terpikir nak banned kedai2 rokok.. and kilang2 rokok kat malaysia ni. Tapi, siapelah aku.. huhu~

Saturday, February 19, 2011

Jom Kira BMI (Body Mass Index)

Oleh: FarhanaOh Farhana Pukul 12:42 PM 24 orang kata Popolita budak pandai

Ape bende nye BMI ni?

"Body Mass Index (BMI) merupakan suatu pengukuran yang menunjukkan hubungan antara berat badan dan tinggi badan."

Underweight (berat badan kurang) : BMI di bawah 18.5
Overweight (kelebihan berat badan) : BMI 25-29.9
Obesitas : BMI 30 atau lebih

"Seseorang dengan BMI 25-29,9 dikatakan mengalami kelebihan berat badan (overweight), manakala seseorang dengan BMI 30 atau lebih dikatakan mengalami obesiti."

dpt maklumat kat sini

So, demi kesihatan anda, jom kite kira BMI.
Klik sini.
BMI anda berape?? Hehe..


p/s: popolita sedang berdiet sebenanye. Nak turunkan 5 or 6 kg.. Huwaaa~ dengan nafsu makan yang melampau2, bejaye ke tak ek? =P

Wednesday, February 16, 2011

Berdosa Jika Kita Berkecil Hati

Oleh: FarhanaOh Farhana Pukul 12:52 AM 6 orang kata Popolita budak pandai
Mengecilkan hati orang adalah berdosa, berkecil hati juga adalah berdosa. Tetapi lebih besar dosanya jika kita berkecil hati.


Nak tau lebih lanjut, klik sini. Thanks!
Sangat2 lah informatif sebab sebelum ni memang tak tau pun..


p/s: Besarnye dose aku.. Ya Allah..

Monday, February 14, 2011

Selawat Ke Atas Nabi Muhammad s.a.w

Oleh: FarhanaOh Farhana Pukul 9:30 PM 2 orang kata Popolita budak pandai

Sabda Nabi saw : “Sesungguhnya manusia yg paling utama bersama-samaku pd hari Kiamat (iaitu yg paling hampir kpdku dan yg lebih berhak dgn syafaatku pd hari Kiamat) ialah yg paling banyak berselawat ke atasku di dunia di kalangan mereka”.

Sabda Nabi saw : “Selawat kamu ke atasku akan menghapuskan dan menghilangkan dosa-dosa kamu spt air menghapuskan api”.

Sabda Nabi saw : “Tiada satu doa seseorg itu melainkan antaranya dan langit terdapat hijab sbg pendinding sehinggalah ia berselawat ke atasku.Apabila ia telah berselawat, maka terkoyaklah hijab itu dan doa itu pun diangkatkan ke langit iaitu diperkenankan” .

Sabda Nabi saw : “Barangsiapa berselawat ke atasku 100 kali dlm satu hari, maka Allah tunaikan 100 hajatnya. 70 hajat utk akhiratnya dan 30 hajat utk dunianya”.

Nak tau lebih pasal kelebihan n fadhilat selawat, jom ushar sini, sini dan sini.


p/s: Subhanallah.. banyak betul kelebihan berselawat. Jom kite semarakkan maulidurrasul tahun ni dengan banyakkan berselawat..

Semak Saman JPJ dan PDRM

Oleh: FarhanaOh Farhana Pukul 12:40 PM 21 orang kata Popolita budak pandai
Pada kamu2 semua yang pernah kena saman tapi lupe dah, nak chek balik, ikut je langkah2 kat bawah ni.. anda semua boleh check saman secara online ataupun SMS. Ikut kesukaan hati nak pilih mane. Hehe..

Lawak la tengok gambar ni.. Lepas saman artis, bergambar ngan artis plak. ekekek.. =P
Gambar ni dpt dari Pakcik Google.

Secara SMS
  • Semakan Saman PDRM
Taip POLIS SAMAN [nombor pendaftaran/plat kenderaan] hantar ke 32728
  • Semakan Saman JPJ
Taip jpj [your IC Number] and send to 37773

Secara Online

p/s: Popolita dapat artikel ni kat SINI. Klik je untuk details. =D

Wednesday, February 9, 2011

Happy Valentine!

Oleh: FarhanaOh Farhana Pukul 11:36 AM 3 orang kata Popolita budak pandai

"Barangsiapa yang meniru atau mengikuti
suatu kaum (agama), maka dia tergolong dalam kaum (agama) tersebut."
-Hadis Rasulullah s.a.w-


Sejarah Valentine ade kat sini.

Hukum meraikan Valentine ade kat sini.

Lain2 pasal Hari Valentine ade kat sini.

p/s: entry ni pendek je.. harap2 kite semua boleh renungkan bersama dan memberi keinsafan dlm diri..=D
 

Farhana Oh Farhana Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea